Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

Amazon-mai mult decat un fluviu

Atunci cand veti vedea scris "Amazon" ,sigur va veti gandi la celebrul fluviu. Wikipedia ,enciclopedia libera online,ofera urmatoarele date :
       Amazonul este fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume, care înregistrează la vărsare în estuarul său valoarea de 219,000 m³/s, respectiv fluviul cu cel mai extins bazin hidrografic din lume (6,915,000 km²), acoperind cinci țări ale Americii de Sud: Brazilia (62.4%), Peru (16.3%), Bolivia (12.0%), Columbia (6.3%) și Ecuador (2.1%).
In prezent ,Amazonul ocupa locul intai în lungime, si este cel mai mare curs de apă dulce al Terrei datorită a 2 caracteristici de bază debitul de apă și suprafața bazinului hidrografic.
Izvoarele Amazonului se găsesc în masivul peruan Nevado Mismi, la 175 km de Oceanul Pacific, la 190 km nord-vest de lacul Titicaca și la 110 km nord de orașul peruan Arequipa, găsindu-se pe râul Apurimac, care este afluentul lui Ucayali, care la rândul său este afluent al Amazonului. Determinarea izvoarelui marelui fluviu au fost fost stabilite în 1971 de către expediția condusă de Loren McIntyre și confirmate de alte surse, printre care se pot menționa National Geographic.
Se poate menționa că descoperirea izvoarelui Amazonului se făcea după 471 de ani de când spaniolul Vicente Yanez Pinzon descoperise, în 1500, gura fluviului ale cărui ape transformau porțiunea alăturată Oceanului Atlantic într-o Mar Dolce (Marea Dulce).
Amazonul propriu-zis începe de la confluența celor doi mari afluenți Ucayali și Maranon, care se unesc în amonte de localitatea Iquitos; până la unirea cu apele celui mai mare afluent de pe stânga - Rio Negro, care se produce la Manaus, Amazonul se numește Solimoes. În limitele bazinului intră versanții estici ai Anzilor, o parte din Podișul Guianei, partea nordică și centrală Podișului Braziliei și Amazonia, cea mai mare câmpie din lume. Cea mai mare parte a cursului se desfășoară între Ecuator și 5º latitudine sudică, cu consecințe foarte importante în clima regiunii și pentru regimul de scurgere fluviala.
Insa tot in mediul online veti gasi o alta notiune legata de Amazon: un fluviu de produse,care pot fi ale dumneavoastra cu un simplu click.

Comentarii