Monte Carlo forever Sinaia

Sinaia si Monte Carlo, o surprinzatoare legatura


Inca din Epoca de Aur imi doream sa ajung sa simt pasii ce au umblat prin saloanele 
Cazinoului din Sinaia.

Duminica trecuta am avut ocazia sa vizitez palatul ce m-a fascinat de demult. O ocazie unica, prilejuita de Festivalul Sinaia Forever, tinand cont ca se deschide doar daca nu se umple cu nuntasi.
Despre Cazinoul din Sinaia s-a spus ca e o copie a celui din Monte Carlo. Nimic adevarat. Numai ca un pesonaj de vita nobila, baronul Edgar de Marcay, face o surprinzatoare legatura intre aceste doua citadele, prin simplul fapt ca a fost actionarul principal al celor doua cazinouri.
Epoca in care cazinoul a fost sub aripa baronului, poate fi socotita singura in care acesta a stralucit. Apoi maresalul Antonescu l-a transformat in spital, comunistii anilor 50-60 l-au folosit pe post de scoala pentru familiile celor 1800 de comunisti greci, cazati la hotelul Palas. Mergand mai departe, tovarasul Ceausescu a avut decenta sa-l renoveze, insa a facut o mare greseala : a ras pur si simplu pictura de pe tavanul restaurantului cazinoului, ce reprezenta scene cu Bachus, neagreat de tovarasi. Ironic nu, daca te gandesti ce chefuri vanatoresti organizau.
Va las sa priviti imagini din interiorul cazinoului, prin ochii unui fotograf nici macar amator.
Adica eu !


Comentarii