Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

Pe urmele Cavalerilor de Malta. Istoria.



Malta – inainte si dupa Cavalerii de Malta 



Trecand prin judetul Valcea, am pasit pragul Manastirii Cozia, iar ochii mi-au cazut pe o pictura, in care  Mircea cel Batran (1386 – 1418) ni se infatiseaza intr-un costum de cavaler apusean, avand pe piept semnul unui vechi ordin. Crucea de Malta ma face imediat sa ma gandesc la Ordinul cavalerilor ioaniti sau de Malta, fondat in 1048 sub numele “Ordinul Ospitalierii Sfantului Ioan”. Locul de nastere al Ordinului este Ierusalimul, iar in decursul timpuli a salasuit si in Cipru, apoi la Rhodos. Anul 1530 est cel mai important an din istoria acestui Ordin. Este anul in care au ajuns in insula Malta, datorita darului facut lor de  imparatul Carol Quintul. De atunci, ordinul poarta si denumirea de Cavaleri de Malta.


Calatorind in Malta, vei descoperi, in primul rand, o istorie zbuciumata, ale carei inceputuri dateaza din perioada Neolitica. Gozo este o insula componenta a statului maltez, iar aici poti gasi temple misterioase, dedicate zeiilor si fertilitatii. Mai apoi, inainte de debarcarea romanilor, fenicienii si cei din Cartagina au last urme pe acest pamant.

In anii 60, dupa Hristos, intamplarea face ca Sfantul Paul, sfant catolic, sa naufragieze pe insula malteza, iar Crestinatatea sa mai cucereasca un teritoriu.

In 870, dupa Hristos, arabii au cucerit insula, iar mostenirea lor se vede in limba malteza de astazi, ce are o puternica rezonanta araba.

Pana in 1530, Malta  a fost ca si o extensie a Siciliei, fiind practic sub stapanirea diferitilor cuceritori. Carol Quintul, Sfantul imparat al Imperiului Spaniol( 1516) apoi al celui Roman( din 1519), a fost cel care a dat Malta Ordinului St. John al Ierusalimului, in 1530, asa cum am spus in introducere. Intre 1530 si 1798, Malta a cunoscut o epoca de aur, devenind un stat cheie in cultura Europeana. Artisti ca si Caravaggio, Mattia Preti au fost cei care au ridicat biserici, palata si pensiuni, pe intreg teritoriul maltez.

Nu pot sa trec peste aceasta perioada, fara a aminti despre « Asediul Maltei », despre care Voltaire spunea ca «  nimic nu este mai cunoscut ca Asediul Maltei ».  Povestea asediului se împletește cu povestea a doi adversari, a batranului Mare Maestru Jean Parisot de la Valette și a lui contemporan, corsarul barbar Dragut Reis, care a comandat flota Sultanului Suleiman Magnificul.

Marele asediu s-a încheiat pe 8 septembrie 1565, si e comemorat astăzi cu o sărbătoare publică, il-Vitorja. Epilogul asediului a avut dubla insemnatate. Cavalerii de Malta au diminuat semnificativ puterea otomanilor, iar capitala magnifică a Maltei, Valletta, a fost fondată și numită după Marele Maestru Jean de la Valette. Valletta urma să fie nu numai un oraș cetate, ci și casă culturală pentru unele dintre cele mai frumoase opere din Europa secolului XVI-XVIII. Vallette însuși a fost îngropat în oraș, trei ani mai târziu.


Dupa acesta perioada, Napoleon Bonaparte acucerit insula fara a trage un foc, fiind bine primit de maltezi. Invazia lui Napoleon  a făcut parte dintr-un proiect strategic pentru a cuceri Egiptul, apoi de a câștiga India și coloniile din Orientul Îndepărtat ale Imperiului Britanic. Pentru a controla fortificațiile și porturile masive ale Mării, Napoleon a reușit să atraga foarte multi Cavaleri și maltezi de partea sa.Prezența franceză pe insula a fost scurtă, englezii, in frunte cu Amiralul Nelson, realizand o blocada a Maltei, in 1800.

Perioada britanică este o epocă foarte importantă în istoria malteză. Războiul mondial și independența malteză sunt cele mai istorice date ale perioadei. Moștenirea britanică trăiește încă în multe aspecte ale vieții de zi cu zi din Malta astăzi. Regatul britanic a stapanit Malta până în 1964, când Malta a devenit independentă. Maltezii au adaptat sistemul britanic de administrație, educație și legislație.

Malta modernă a devenit Republică în 1974 și a aderat la Uniunea Europeană în mai, 2004.
  
In final, trebuie sa spun ca, pe lângă faptul că timp de secole au reprezentat o importantă forţă armată terestră şi navală, Cavalerii de Malta au rămas până în zilele noastre o importantă putere ocultă financiară şi politică. Majoritatea membrilor sunt de origine nobilă, iar printre condiţiile primirii în Ordin se află aceea de a deţine o poziţie socială, titluri şi o avere importantă. Această condiţie, oricât ar părea de bizară este cheia puterii financiare a cavalerilor. De altfel, în vechime, averile nobililor ce se înrolau ca şi cavaleri de Malta reveneau la moartea acestora Ordinului.



Comentarii