Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

Celulele stem- Intre Bine si Rau

Banca de celule stem - o necesitate?

Zilele trecute am aflat ca exista o banca de celule stem la Timisoara. O informatie seaca care m-a facut sa-mi pun cateva intrebari: sunt implicati oamenii politici in aceasta chestiune,in sensul in care guvernul ar trebui sa sprijine cercetarea in acest domeniu?
Ma intreb cati oameni obisnuiti cunosc ce inseamna cercetarea in cazul celulelor stem si cati o inteleg cu adevarat.In ce masura ne poate afecta viata si cum ne-ar putea schimba viitorul? Stim ca problema avorturilor este una fierbine si de aceea discutia despre aceste celule naste vii controverse. Sunt multi sustinatori ai acestei noi „tehnologii” ,care spun ca din analizele facute aplicarea acesteia poate salva vieti. Insa daca ne gandim ca este necesara „uciderea” multor embrioni (in fapt copii inocenti) ,conceptul capata caracteristicile unui genocid.
In aceste conditii o intrebare se naste: daca exista banci de celule ,de unde provin embrionii? Ei bine se poate banui ca acestia provin din donatiile unor cupluri care au urmat diferite tratamente de infertilitate .Optiunile pentru acesti embrioni sunt limitate: in cele mai multe cazuri sunt conservati,in altele sunt distrusi sau folositi pentru cerecetari medicale.
Din punct de vedere legal ,embrionii nu sunt forme de viata ,iar ei nu devin copii decat atunci cand respira pentru prima data.Acest fapt genereaza dilema dreptului de a decide viitorul lor.Chiar daca sunt pietrele de temelie ale umanitatii ,ei nu au niciun drept care sa le apartina.Cine le poate garanta dreptul la viata? Multi asimileaza avortul unei crime.Insa daca ne gandim ca au fost conceputi intr-o eprubeta si ca un copil inca nu s-a nasut , cum ar putea fi avortul rezultatul unei crime?Cine ar putea decide in mod clar cum ar trebui gestionati acesti embrioni?
Privind un embrion ca o sursa inestimabila de celule stem si crezand in teoria cercetatorilor ,care spune ca aceste celule pot ajuta la vindecarea celor mai rele maladii, conceptul devine unul moral care ar putea fi folosit si in recrearea unor parti complete ale organismului uman.
Insa guvernatorii acestei lumi au incercat sa puna bariera utilizarii embrionilor in scopurile enumerate mai sus,creand o dilema : ar trebui legiutorii sa se amestece in tainele medicinii sau cercetarea ar tebui sprijinita ,in ideea ca nenumarate vieti ar putea fi salvate?

Comentarii