Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

Vizitati Maramuresul-Poezie scrisa in munti, la Cascada Cailor


VIZITATI MARAMURESUL !

Poezie scrisa in munti, la Cascada Cailor 

Prin Muntii Rodnei,

Aud prin Muntii Rodnei
Colindand,
Cascada Cailor plangand,
Aud paraie susurand
Si lacul Stiol murmurand,
Aud si pietrele razand,
Si stele-n vale lunecand...
               scrisa la Cascada Cailor,Muntii Rodnei, Borsa 17 august 2014


Manastirea Barsana


Ansamblul monahal construit din lemn este compus din poarta maramureșeană, turnul cu clopotniță, biserica înaltă de 57 de metri (a doua cea mai înaltă biserică din lemn din România, după cea din Săpânța care are 75 de metri), altarul de vară, chiliile maicilor, capela, casa maiștrilor, atelierul artiștilor și muzeul mănăstirii. 








Muntii Rodnei 
Cascada Cailor


Parcul Național Munții Rodnei este al doilea cel mai mare parc național din țară, întinzându-se în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud. Una dintre cele mai frumoase zone din parcul natural este Rezervația Științifică Pietrosul Mare din Maramureș, care se desfășoară de la altitudinea de 750 de metri până pe vârful Pietrosul Mare (2.303 metri), cel mai înalt vârf din Carpații Orientali.

Citim in Ropedia: " conform legendei, Muntele Piatra Rea datorită păşunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din primăvară până în toamnă "stavele" (hergheliile) de cai. Insă acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în când ursul incerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă într-un loc deschis şansele ursului erau slabe. 
Aşa că ursul de obicei încerca să incolţească cai deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici sărmanele animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, astfel ursul având câştig de cauză. Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu o furtună de proporţii, ursul a venit din nou să îşi aleagă o pradă. Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au luat-o la goana, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat dar o mulţime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-se după spusele localnicilor cu vreo 15 cai.
De atunci localnicii marcaţi de eveniment au început să foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar pârăul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor."


Lacul Stiol

 Cum putem citi pe site-ul Primariei Borsa, " Lacul este situat la o altitudine de peste 1650 m, în Munţii Rodnei, Maramureş. Unul dintre micile lacuri glaciare din Masivul Rodnei, Tăul Ştiol este situat într-unul dintre cele mai mari circuri glaciare din Carpaţii româneşti, fiind poziţionat la o altitudine nu foarte ridicată şi în apropierea unor zone de atracţie turistică. Tăul constituiae una dintre cele mai vizitate locaţii din acea zonă. Lacul Ştiol este un tău glaciar din preajma căruia izvorăşte Bistriţa Aurie."



VIZITATI MARAMURESUL

Comentarii