Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

Ecranul Tactil sau cum poti Atinge Virtualitatea ?


Baiet fiind, cutreieram nauc holurile unei institutii care ar fi trebuit sa ma invete cum sa ating viitorul. Cautam intruchiparea unui cuvant scris mare pe frontispiciul enormei cladiri care imi gazduia pasii nehotarati. Calculatorul, caci despre el vorbim, era doar o schita nedefinita a simturilor mele tactile si nicidecum nu banuiam ca intr-o zi, printr-o simpla atingere a ecranului incorporat, voi putea descoperi virtualitatea.

Istoria

Din momentul in care Apple a lansat pe piata uimitorul iPhone (in 2007), ecranul tactil a inceput sa isi faca prezenta in diferite domenii: in medicina, industria auto(sisteme de navigare incorporate), in industria grea(panourile de control ale diverselor utilaje).
Insa istoria ecranului tactil este mult mai veche, incepand cu anii 1965-1968, cand britanicul E.A. Johnson a elaborat si a publicat o descriere completa a tehnologiei Touch Screen( Ecran Tactil) aplicabila in controlul traficului aerian. In 1970 a fost dezvoltat un “touch sensor”, denumit “Elograph” si patentat de Sam Hurst prin University of Kentucky Research Foundation. Primul ecran tactil adevarat, cu o suprafata transparenta, a fost scos pe piata de acelasi Sam Hurst, fondatorul Elographics, in anul 1974. Rand pe rand, companii puternice pe piata electronicelor (precum Siemens sau Hewlett-Packard) au dus acest concept mai departe intre anii 1977 si 1983.
Anii 1990 au marcat nasterea conceptului Smart Phone cu ecran tactil incorporat. Am ajuns in punctul in care Apple isi va face pentru prima data prezenta pe aceasta piata: anul 1993 si primul Network PDA din istorie echipat cu un sensor de recunoastere a scrisului de mana. IBM a revolutinat piata telefoanelor, prin primul model de smart phone, denumit Simon, utilizatorii avand posibilitatea de a forma numerele de telefon prin intermediul ecranului tactil.
Trebuie sa mentionam si lansarea tabletei Microsoft, in anul 2002, denumita Windows XP Tablet.

Tehnologia Touch Screen- cum functioneaza

Desi pare a fi o tehnologie ce are la baza concepte complexe, solutia Touch Screen este bazata pe doar trei componente:

  • Senzorul tactil – definit ca o suprafata ce poate fi atinsa si capabila sa genereze raspunsuri. Secretul consta in faptul ca atunci cand suprafata este atinsa, curentul electric ce trece prin ea isi va schimba voltajul, marcand in acest fel punctul de atingere.
  • Controllerul- definit ca o componenta hardware capabila sa converteasca schimbarea de voltaj in semnale pe care computerele sau alte sisteme le pot receptiona.
  • Aplicatia software- este componenta care va “traduce” computerului, smartphonului, etc, ce se intampla la nivelul senzorului si al controllerului, facand corespondente si permitand device-urilor sa reactioneze prompt.
Notebookul si Ecranul Tactil

Ecranul Tactil pur si simplu nu-si are rostul in componenta unui notebook(laptop). Adevar sau Provocare? Steve Jobs a refuzat sa adopte tehnologia pentru notebook-urile Apple, deoarece nu agrea ideea unui ecran tactil vertical, din motive fizice, gandindu-se la faptul ca ai putea avea un inconfort stand cu mainile intinse spre ecranul tactil .
Ecranul tactil nu este un inlocuitor al tastaturii sau al mouse-lui.

  • Ganditi-va la faptul ca ar trebui sa scrieti un articol lung in timp ce calatoriti cu trenul sau avionul. Ati alege solutia in care ati fi nevoit sa stati cu ambele brate indreptate spre ecranul tactil, tastand minim 50 cuvinte pe minut?
  • Ganditi-va la faptul ca trebuie doar sa dati un „send” pentru emailul destinat celui mai bun prieten, sau ca trebuie sa inchideti o fereastra printr-o comanda de gen Alt-F4. Nu ar fi mai buna solutia atingerii ecranului tactil?
Ecranul Tactil- design diferit de un laptop standard ?

Ecranul convertibil

  • Este foarte apropiat de cel standard, inchizandu-se peste tastatura, insa avand in plus posibilitatea rotirii in plan vertical. Un exemplu este Lenovo ThinkPad Twist

Ecranul detasabil

  • In acest caz ecranul contine toate componentele esentiale in utilizarea unui laptop, in asa fel incat tastatura poate fi considerata doar un echipament periferic. Un exemplu este Asus Vivo Tab.

Ecranul tip Slide


Care ar fi alegerea potrivita ?

  • pentru cine doreste o utilizare apropiata cu a unui notebook standard din punct de vedere al amplasabilitatii, ecranul convertibil ofera o solutie avantajoasa.
  • pentru cine isi doreste o utilizare mai mult apropiata de cea a unei tablete, este evidenta solutia ecranului detasabil.
  • pentru cine isi doreste o manevrabilitate simpla si dimensiuni reduse , ecranul de tip Slide este o solutie la indemana.
Ecranul Tactil- utilizari

  • Atunci cand trebuie sa cauti o locatie specifica pe o harta si este necesara folosirea zoom-ului, solutia este ecranul tactil;
  • Atunci cand ti-ai propus sa iti construiesti un album de fotografii si trebuie sa le rotesti sau sa le maresti, solutia este ecranul tactil;
  • Atunci cand trebuie sa cauti rapid anumite paragrafe dintr-un text ce se intinde pe sute de pagini, solutia este ecranul tactil;
  • Atunci cand ai la dispozitie un joc care necesita indemnare si reactivitate, solutia potrivita este ecranul tactil;
  • Atunci cand vrei sa creezi un logo sau pur si simplu un desen in Photoshop, solutia potrivita este ecranul tactil.
  • Atunci cand esti un copil prescolar, implicat intr-un joc interactiv, solutia potrivita este ecranul tactil.
  • Atunci cand iti doresti o relatie mai apropiata cu lumea digitala si ai nevoie de o interfata natural de utilizat si intuitiva, ecranul tactil este solutia potrivita.
Ecranul Tactil- viitorul?

Ce ati spune daca intr-o buna zi ati putea folosi si alte parti ale corpului pentru a interactiona cu un ecran tactil? Ce ati spune daca ati putea sa va construiti singuri un ecran tactil cu anumite zone 3D sau chiar 6D?

        Jules Vernes a creat multe capodopere literare bazate pe concepte considerate utopice la vremea lor. Timpul a demonstrat ca a fost un vizionar. Ce ati spune daca intr-o buna zi vom putea sti ce ne doare numai printr-o atingere a unui mic ecran tactil atasabil corpului uman?


Atingerea viitorului este mult mai aproape decat va imaginati !
                                            

Comentarii