Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

De ce au cazut si vor cadea guvernele




Caderea guvernelor, o istorie repetabila, privita cu umor de revista « Furnica », in 1907

rascoala 1907

 


Avand in vedere avalansa de caderi ale guvernelor din ultimii ani, cred ca s-ar impune introducerea unui nou semn electoral sau rutier.
Rasfoind prin bibliotecile digitale, laudabila initiativa a Bibliotecii Centrale Universitare « Lucian Blaga », din Cluj-Napoca,  am dat peste colectia revistei « Furnica », revistă umoristică, înfiinţată în anul 1904. Aflam despre aceasta revista, din EnciclopediaRomaniei online, ca « Pe parcursul celor 30 de ani de existenţă, revista a publicat o serie de pamflete la adresa elitei societăţii, precum şi la adresa clasei politice, inclusiv regele ».
Dar nu acesta este scopul acestui articol, sa vorbim despre revista, ci mai degraba sa vedem ce articole se publicau despre guvernantii acelor vremuri. Bineneteles ca atentia mi-a fost captata de articolul « Guvernul Grav Bolnav », publicat la 1 Martie 1907, in timpul lui Carol I, care a fost domnitorul, apoi regeleRomâniei, si a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza.
 Astfel, in pagina 6, putem citi ca : «Guvernul a fost bolnav rau saptamanele trecute. A avut crize grave ».  Ce diagnostic a pus Regele, de ce au fost consultate si babele, va las sa cititi in articolul original, de mai jos.



Dar de ce s-a ajuns la caderea guvernului ? Putem citi in articolul « Ce-a făcut Guvernul în privinţa Răscoalei de la 1907 «  din Mesagerul  Romanesc, saptamanal tiparit in Portland- Oregon, SUA :


  • « În primele zile ale răscoalei, liberalii aflaţi în opoziţie acuzau pe conservatorii aflaţi la putere, că sunt incapabili să stăpânească situaţia şi îi somau să cedeze locul unei guvernări liberale.”
  • « Totodată, liberalii, aflaţi în opoziţie în primele zile ale răscoalei, acuzau guvernul conservator de a fi hotărât să stingă revolta pe cale armată, adăugând că ,,mijlocul acesta al guvernului stă în tradiţia conservatoare, boierească, că pe mujic să-l baţi să tacă… numai că azi s-a cam dus vremea“. « 
  • « Precipitarea evenimentelor a determinat însă pe cele două tabere să lase de o parte rivalităţile de partid şi să-şi dea mâna împotriva pericolului comun. După consultări prealabile, la 12 martie, guvernul conservator condus de Gh. Gr. Cantacuzino îşi prezintă demisia şi se instalează un guvern liberal condus de D. A. Sturdza. A doua zi, în faţa Camerei cu majoritate conservatoare, guvernul liberal, prin glasul lui D. A. Sturdza, declara: ,,Iată astăzi ţara este într-o mare primejdie. Să ne dăm mâna cu toţii ca s-o salvăm“.

guvernul romaniei


« În sfârşit, pare-se că guvernul va realiza, din seria de reforme promise, pe cea mai importantă, pe cea menită să îmbunătăţească, mai mult ca oricare alta, soarta ţăranilor. Se anunţă că, într-adevăr, guvernul va spori considerabil jandarmeria rurală. Se ştie că astea le lipseau, în primul rând, ţăranilor: jandarmii, mulţi, cât mai mulţi. Le lipsea, ce-i drept, şi mămăliga cea de toate zilele, dar privaţiunea aceasta o suportau uşor, pe când insuficienţa jandarmeriei era un chin permanent pentru sărmana populaţie rurală. »

Mai multe despre cum s-a reflectat anul 1907 in presa vremii puteti citi in Dragusanul.

Comentarii