Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

Florica Bagdasar, Ministrul Sanatatii dupa al 2-a razboi mondial



Imagini pentru free pictures florica bagdasar

Prima femeie Ministru a Romaniei- Florica Bagdasar, 

Interviu cu fata ei, Alexandra Bellow


In contextul in care astazi o femeie a devenit Prim Ministru al Romaniei, sa privim in trecut si sa aflam cate ceva despre prima femeie ce a detinut un portofoliu de Ministru in tara. Ea este Florica Bagdasar, medic primar de psihiatrie, specializata in igiena mintala. Probabil ca ar fi fost mult mai bina sa fie contemporana cu noi, avand in vedere specializarea sa, deoarece este clar ca Romania are nevoie de o campanie de igienizare a neuronilor.
imagine preluata de pe Wikipedia

O sa adun in aceste randuri mai multe articole, documentare, publicate online, pentru a vaoferi ocazia sa aflati cat mai multe despre cea care a fost Florica Bagdasar, Ministru Sanatatii intre 26 septembrie 1946 si 28 august 1948.
Astfel aflam despre Florica Bagdasar, din Wikipedia, ca avea o pozitie de stanga, devenind mambra a partidului communist (PCR) dupa 23 august 1944. Iata o similitudine cu actualul Prim Ministru al Romaniei. In perioada in care a fost prima femeie care deține un cabinet ministerial într-un guvern al României, Florica Bagdasar s-a confruntat cu cu crize grave, care se cereau urgent rezolvate: rețele sanitare decimate de război, lipsuri, sărăcie, foamete cumplită — în special în Moldova unde seceta și iarna aprigă făcuseră ravagii — și care la rândul lor au contribuit la devastatoarele epidemii de tifos exantematic în Moldova și de malarie în Dobrogea.
Tot din Wikipedia aflam ca:
“. Florica Bagdasar și colaboratoarea sa, Florica Nicolescu (Stafiescu), au elaborat și experimentat cu succes la diverse școli primare propriul abecedar („Carte pentru toți copiii”) și propriul manual de aritmetică, bazate pe ideea globală de grupare și pe scrisul vertical simplificat. Aceste materiale didactice aveau scopul de a-i atrage pe copii și de a-i face să învețe cu plăcere, într-un mod mai degrabă ludic.”
“Faptul că în 1949 a fost numită conferențiar universitar la Institutul Medico-Farmaceutic din București, iar în octombrie 1957 vicepreședintă a organizației Crucea Roșie din România ar putea sugera că Florica Bagdasar a avut o carieră de neîntreruptă ascensiune, însă între anii 1953–1956 a fost în dizgrație, la un pas de lichidare.”
“Sfârșitul dramatic al Floricăi Bagdasar a fost descris de scriitorul american Saul Bellow în romanul său Iarna Decanului.  Saul Bellow și-a însoțit soția, Alexandra Bellow (fostă Alexandra Ionescu Tulcea), în România când mama acesteia, Florica Bagdasar, era grav bolnavă, pe moarte. Florica Bagdasar este unul din personajele romanului”
In ultimul citat de mai sus, putem citi ca Alexandra Bellow (fostă Alexandra Ionescu Tulcea) a fost fiica Floricai Bagsar.  Aflam, din ziarul Adevarul, ca aceasta era « un matematician renumit în întreaga lume, iar ideile sale au făcut istorie în universităţi celebre din SUA. » Iata cateva crampeie din interviul acordat pentru Adevarul, care creioneaza o poveste tragica si iluzorie.
Imagini pentru free pictures florica bagdasar
imagine preluata de pe adevarul.ro

« …părinţii mei duceau o viaţă modestă. Nu i-a interesat niciodată să se mute într-o vilă la şosea, aşa cum făceau mai toţi demnitarii. Goana după avere, obiecte de artă de valoare, haine luxoase era departe de preocupările lor, lucru pe care mi l-au transmis şi mie. »

« Adeziunea la comunism: un proces natural : …Tatăl meu, în tinereţe, văzuse multă mizerie şi sărăcie în Moldova, de unde venea. Adevărul e că, atunci când tatăl meu era tânăr, analfabetismul era înspăimântător. Lipsa de igienă şi de îngrijire medicală, mortalitatea infantilă erau copleşitoare. Tata resimţea lucrurile acestea în mod personal şi dureros. Au început apoi persecuţiile rasiale, iar tata reacţiona la toate acestea. Adeziunea lui la mişcarea de stânga a fost un proces natural. »

« Moartea tatălui meu a lăsat-o pe mama copleşită şi în plină derută. Guvernul însă voia să câştige capital politic de pe urma numelui Bagdasar, aşa că, prin multe insistenţe, au convins-o pe mama, două luni mai târziu, să preia locul tatălui la minister. »

« I s-a spus: „Marii noştri prieteni sovietici sunt devastaţi de război, nu ne pot da ajutor, iar în faţa americanilor noi nu ne plecăm!“. Mama nu s-a dat bătută, a insistat: „E vorba de jumătate de milion de oameni pe punctul de a muri de foame! Se hrănesc cu scoarţă de copac şi cu iarbă! Mor copii în fiecare zi!“. Ca să scape de gura ei, au acceptat. Mama a luat legătura cu liderul diplomatic al misiunii americane, Burton Berry, în februarie 1947, i-a explicat care e situaţia şi, exact într-o săptămână, Berry i-a comunicat că preşedintele Truman a dat ordin unei nave americane din Mediterană, care transporta provizii pentru armata americană, să meargă în portul Constanţa şi să ducă proviziile românilor. Distribuţia proviziilor americane s-a făcut într-un mod extrem de eficient cu ajutorul Crucii Roşii şi al Ministerului Sănătăţii. »
 
Citeste mai mult: adev.ro/ne0btq

Florica Bagdasar si Gheorghe Gheorghiu-Dej/ imagine pressalert.ro





Comentarii