Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

Neagu Djuvara, un secol de istorie adevarata



La moartea unui semizeu, Neagu Djuvara


De-alungul anilor am citit cateva carti de Neagu Djuvara, printre care O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, Amintiri şi poveşti mai deocheate, Amintiri din pribegie. Le-am citit cu sete, pastrand in minte fiecare cuvant ca pe o adevarata comoara.

Iata ca astazi dl. Neagu Djuvara a scris ultima fila din cartea sa de istorie, ducandu-se spre o alta lume.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

In cele ce urmeaza il voi lasa pe domnul Bedros Horasangian sa vorbeasca despre Neagu Djuvara.
Bedros Horasangian este prozator, publicist şi jurnalist român. Încă în viaţă. Născut în România, a trăit în Bucureşti şi, pe lungi perioade, în Europa şi Statele Unite.

Mă bucură faptul că pot să scriu despre un om pe care-l prețuiesc foarte mult. Mă bucură faptul că sunt contemporan cu un om deosebit, care, chiar dacă ne vedem rar, ştiu că există undeva lîngă noi, printre noi.”

“Lui Neagu Djuvara i-a fost dat să înfrunte şi să depășească destule astfel de potrivnicii. Dar şi o natură tare, de vechi os boieresc cu sînge armânesc l-a făcut să fie ceea ce este. Un om simplu, natural şi firesc. Într-o lume a trăirilor artificiale, într-o lume a ideilor artificioase, într-un univers plin de violențe, cataclisme şi catastrofe, nimic nu-l împliedică pe dl Neagu Djuvara să fie autentic. Şi senin. »
« L-am cunoscut la anii senectuţii – nu e simplu să rămîi de lemn tănase cînd ţi se spune cu aerul că apa curge,” Mîine mă duc la aeroport… Vine fata mea de la Paris…Dar cîţi ani are fata dvs.? Fata mea are 70 de ani !!!??? “. Ce să mai spui, devii brusc visător. Exact opusul unei astfel de atitudini ne oferă biografia – spusă sau scrisă, povestită în orice caz -  a Dlui Neagu Djuvara.Căci înainte de a fi diplomat sau istoric, că a fost ostaş român pe front sau consilier diplomatic în Africa, că a studiat în Franţa sau a citit şi scris în România, că a fost şi a rămas un om de lume sau de cuvînt. Cuvînt scris. »
” Dl Neagu Djuvara este un prodigios povestitor. Un mare povestitor, din cea mai nobilă spiţă a povestitorilor. Din antichitatea greacă şi lumea orientală, pînă în contemporaneitatea românească. Nu ştim ce efect au avut asupra istoriografiei româneşti studiile, nu puţine, desigur, dar evident iconoclaste, ale istoricului ce s-a născut dintr-o memorie prodigioasă, un zburdalnic joc al ideilor şi un excelent simţ al limbii. Nu credem că minimalizăm aportul intelectual al Dlui Neagu Djuvara dacă-l considerăm în primul rînd un vajnic mare povestitor. »
« Prin scrisul său direct şi elegant deopotrivă, prin înscrisurile sale legate de un trecut fabulos şi un prezent pîclos, Dl Neagu Djuvara ne îndreptăţește să credem că literatura română mai are un viitor. »
«        “Amintiri din pribegie”, cea mai puţin savantă dintre cărţile istoricului, cu deja o impresionantă bibliografie academică la activ, credem noi cu sfială, respect, preţuire reală şi prietenie cuvincioasă, este unul dintre vîrfurile prozei românești. Ei da, despre mîndra literatură este vorba şi nu despre biata istorie. Un moment care ar merita marcat de funcţionarii in charge ai literaturii române. Prozele lui Neagu Djuvara sunt un exemplu de cum se pot mînui nexurile epice şi cum se poate  îmbogăţi sensul unei poveşti. Harul povestirii şi darul de a povesti al celui care s-a ocupat intens de istoria mai veche şi mai nouă – oricînd şi oriunde se pot găsi pomelnice cu volumele pe care le-a scris deja vîrtosul povestitor în ultimii ani ai unei contorsionate biografii – fac, ar putea face, mîndria literaturii române. Din toate timpurile. »

Lista lucrărilor publicate de cel a cărui moarte o deplangem:
  • Le droit roumain en matière de nationalité , Paris, 1940.
  • Démétrius Cantemir, philosophe de l’Histoire, în Revue des études roumaines, Paris, 1973.
  • Civilisations et lois historiques, Essai d’étude comparée des civilisations, Mouton, Paris – Haga, 1975 (carte premiată de Academia Franceză)
  • Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne, Humanitas, 1995.
  • Aromânii: istorie, limbă, destin, ed. Fundaţiei Culturale Române, 1996.
  • O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, seria Istorie, Humanitas, 1999.
  • Cum s-a născut poporul român, seria Humanitas Junior, 2001.
  • Mircea cel Bătrân şi luptele cu turcii, seria Humanitas Junior, 2001.
  • De la Vlad Ţepeş la Dracula vampirul, Humanitas, 2003.
  • Scrisorile spătarului Nicolae Milescu, roman, Humanitas, 2004.
  • Există istorie adevărată?, Humanitas, 2004.
  • Amintiri din pribegie, Humanitas, 2005.
  • Thocomerius – Negru Vodă. Un voivod cuman la începuturile Ţării Româneşti, Humanitas, 2007.
  • Războiul de şaptezeci şi şapte de ani şi premisele hegemoniei americane (1914 – 1991), Humanitas, 2008.
  • Amintiri şi poveşti mai deocheate, Humanitas, 2009.
  • Ce-au fost boierii mari în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor, Humanitas, 2010.



Comentarii