Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

Cum ne jucam in copilarie, a II-a parte



Tara, Tara, Vrem ostasi- jocul din copilarie

jocurile copilariei
Desen de

Iasmina C., Oradea, 6 ani. Concursul Jocurile copilariei – 1 iunie 2012


Acum un an-lumina va povesteam despre cum prietenii mei arhitectii, de la Urban Up!, m-au ajutat sa recreez atmosfera in jurul unui joc de poveste, Laptegros si smantanos. Inca mai avem timp, pana sa ajungem la al 4-a Soare din Galaxia de Arama, sa reconstruim o alta scena, legata tot de anii copilariei, deceniul 7, secolul XX. Coboram in Camera Amintirlor De Demult, cu acelasi entuziasm si hotarare de a povesti,  generatiei actuale de tineri, cum niste simple jocuri puteau crea legaturi puternice intre insi si dezvolta imaginatia, precum si capacitatea de a intelege regulile galaxiei in care traiesc.

Regulile acestui joc sunt simple : participă două echipe, cu un număr care poate varia între cinci şi zece copii. Cele două echipe se aşează faţă în faţă, la o distanţă destul de mare una faţă de cealaltă. O echipă începe jocul spunând: “Ţară, ţară, vrem ostaşi!”, iar cealaltă răspunde: “Pe cine?”, după care este ales unul dintre membrii echipei adverse şi i se strigă numele.

Cel ales trebuie să alerge cu putere şi să încerce să rupă rândurile formate ca un zid de echipa adversă (jucătorii formează zidul cetăţii prinzându-se de mâini şi ţinându-se cu putere). Dacă cel ales reuşeşte să rupă zidul, se întoarce la echipa lui şi ia un “prizonier” din echipa adversă, iar dacă nu reuşeşte, trebuie să rămână în echipa adversă. Echipa câştigătoare este cea care adună cât mai mulţi ostaşi.

Desigur, e timpul sa apelam la batranul Youtube si sa vedem cum Dana Rogoz, alias « Abramburica » anilor 90, ne explica regulile acestui jos.







Ce vrem sa demonstram povestind despre aceste jocuri



Desi calatorim prin alte Galaxii, nu numai cu gandul,  e cazul sa ne intrebam de ce pe planeta mama, Pamantul, nu mai putem auzi strigate de genul « Tara, tara, vrem ostasi ».

Pe langa crezul celor ce au pus bazele proiectului Urban Up ! , descoperim un interviu cu psihologul Anca Serghescu, intr-un articol publicat pe ziare.com, in 2017. Iata cateva idei desprinse din acest articol, mai jos.

« Pana la urma, in afara de faptul ca fac miscare si interactioneaza, la ce sunt bune jocuri cum sunt cele mentionate mai sus? « 

Cu totii ne amintim de jocurile copilariei, asa cum sunt "Elasticul", "Lapte gros" si nu numai. Acestea par sa fi fost inlocuite de telefon si tableta la generatiile actuale. Cu ce cost? »



“Copiii necesita stimulare sub toate aspectele, atat intelectual, emotional, interpersonal, cat si fizic. In momentul in care nu cautam sa mentinem un echilibru intre activitatile de interior si exterior, copilul poate deveni mai putin constient de el si corpul lui, de resursele sale fizice, de avantajele relaxarii prin activitate fizica, ramanand prizonierul spatiului virtual. »



Pierd copiii ceva renuntand la aceste jocuri? Pe langa partea fizica, cu ce ajuta jocuri ca "Tara, tara, vrem ostasi", "Lapte gros", "Sotronul", "Ratele si vanatorii" sau "Omul negru"?



« "Tara, tara, vrem ostasi" poate stimula toleranta la frustrare, increderea in propria persoana, spiritul de echipa, spiritul combativ, insa si fairplay-ul, abilitatile de comunicare etc.
"Lapte gros" sau "Omul negru" pot incuraja dezvoltarea spiritului de echipa, toleranta la frustrare, abilitatile de relationare interpersonala.
Acelasi lucru este valabil si pentru restul jocurilor - vorbim despre constientizarea propriilor resurse, actualizarea de informatie prin joc, rabdarea, constientizarea propriei scheme corporale, comparatia constructiva interpersonala cu copii de aceeasi varsta si nu numai.
La toate se adauga efectele antistres si descarcarea benefica de energie atat fizica, cat si psihica, prin descarcarea energiilor negative, cat si aportul de energie pozitiva prin starea de bine consecutiva activitatilor ludice. »



Cu acest articol am acceptat provocarea de a susține Urban Up!, un proiect inițiat de Asociația De-a Arhitectura, care le oferă elevilor de liceu o bună oportunitate de a-și cunoaște orașul. Proiectul a fost derulat în anul 2017 în cadrul programului „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”. Totodată, pot fi organizate ateliere și în 2018, fie în licee, în săptămâna Școala Altfel, fie ca activități ale Clubului De-A Arhitectura. Detalii găsiți pe http://www.de-a-arhitectura.ro.

Comentarii

  1. Pierd foarte mult copiii noștri. Jocurile acelea ne țineau afara, ne redau energia și ne fereau de toate bolile aceasta născute datorita tehnologiei.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu