Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

Uleiurile Esentiale si adevarata esenta




Cum sa alegi un ulei esential bun ?

Foarte multe uleiuri esentiale pot fi folosite in aromaterapie. Daca tinem cont ca exista cel putin 90 de sortimente absolute si pe putin 15 uleiuri esentiale vegetale,o alegere este dificil de facut.
Uleiurile esentiale nediluate si produsele similare pot fi usor distinse daca legile tarii in care traiesti sunt foarte clare in aceasta privinta.De exemplu in USA exista un standard care se refera la un codex alimentar ,punct de referinta in determinarea dozajelor componentelor ,astfel incat acestea sa fie naturale in proportie ridicata.
Acest codex ajuta si la indicarea tipurilor de plante folositoare in anumite terapii, precum si la determinarea cantitatii necesare de ulei essential folosit pentru un scop anume. Astfel se elimina orice dubiu al modului de aplicare al uleiurilor esentiale.
Din pacate nu exista nicio lege care sa condamne tentativele producatorilor de a adauga component sintetice,chimice in structura produselor.De aceea educatia conteaza foarte mult .
Numai citind si retinand cat mai multe informatii din acest domeniu,se poate ajunge la performanta de a deosebi olfactiv un parfum natural de unul artificial.
In cele mai multe cazuri ,daca va place aroma unui ulei cu siguranta ca folosirea acestuia va fi in beneficiul dumneavoastra.In caz contrar ar trebui sa cautati in continuare un ulei pe care sa-l puteti adopta.Corpul va va spune intodeauna acest lucru.

Cum testam un ulei esential ?

Este foarte importanta testarea diferitelor tipuri de uleiuri esentiale pentru succesul procedurii aromaterapeutice pe care o veti urma. Pentru a face acest test in mod corect ,este necesara deschiderea recipientului in care se gaseste uleiul esential si apropierea acestuia nu la mai mult de 10 cm de nas.
Deplasati incet recipientul de la dreapta la stanga si inhalati parfumul.Este foarte important sa nu inhalati profund sau sa folositi sticla ca pe un inhalator, deoarece anumite uleiuri pot avea o concentratie de aroma foarte mare.
In timpul acestui test ar trebui sa fiti capabili sa determinati care din produse este natural si daca acesta va provoaca senzatii placute.De exemplu ,foarte multi oameni leaga mirosul de scortisoara de amintirea unei vacante reusite ,precum aroma de pin poate fi asociata unui foc de tabara.

Ce este un ulei esential ?

Uleiul esential este un lichid derivat din plante si distilat.Procesul de distilare implica uzual folosirea apei unui rau lin curgator (sau o varianta a acestuia) ,combinata cu frunze,flori ,chiar si bucati de coaja si alte componente ale plantei.Desi folosim cuvantul ulei , nu trebuie sa va ganditi la o culoare inchisa a uleiurilor esentiale.Mai degraba acestea sunt deschise sau de culoarea chihlimbarului.Uleiurile acestea contin in fond adevarata esenta a plantelor sau arborilor din care sunt obtinute.Iar dupa cum bine se stie ,esentele tari se tin in sticle mici, astfel pastrandu-se nealterate foarte mult timp.
Atentie ,nu confundati uleiurile esentiale cu parfumurile. Produsele care fac obiectul acestor randuri reprezinta mirosul in sine ,natural,pe cand parfumurile sunt in majoritate create artificial si nu au valoare terapeutica. 

In articolul urmator vom vorbi despre uleiurile esentiale majore.

Comentarii