Merita sa citesti "Titi Smeureac/ Ciobanul freelancer"?

Romania 100 de Ani. 30 de curiozitati.

100 de ani de la Marea Unire. 



Acum 102 ani  Romania intra in primul Razboi Mondial.  Trupele romane au atacat Transilvania pe 27 august 1916, deschizând un nou front  al  Marelui Război din Balcani.
România s-a alăturat Marii Britanii, Franței și Rusiei în lupta împotriva Puterilor Centrale, sperând să se reuneasca cu Transilvania. Regatul României a fost încurajat de ofertele de sprijin din partea aliaților și de succesul ofensivei Brusilov a Rusiei pe Frontul de Est. 
Un tratat de pace a fost semnat cu Puterile Centrale în mai 1918, doar pentru a fi repudiat luni mai târziu, când România a intrat din nou în orele de război înainte de armistițiul din 11 noiembrie.
A obținut controlul asupra Transilaniei, punctul de plecare pentru atacul său inițial. Astfel, acum 100 de ani, la 1 decembrie, Transilvania a intregit regatul romanesc.
Perioada interbelică a fost un moment de dezvoltare și îmbogățire culturală, perioadă în care frontierele țării s-au răspândit ca niciodată, ceea ce a dus la denumirea "Marea Românie". Bucureștiul a fost numit Micul Paris. În această perioadă, a obținut, de asemenea, performanțe economice foarte bune.
România a participat, de asemenea, la cel de-al doilea război mondial. A intrat în război în 1940, sub tutela nemtilor. După schimbările politice din interiorul țării, s-a alăturat Franței, ca parte a Alianței. După acest război, a pierdut câteva teritorii care reprezintă acum Moldova și o parte a Bulgariei. De asemenea, sfârșitul celui de-al doilea război mondial a adus regimul comunist, care apoi a devenit satelit al Uniunii Sovietice.
În 1947 regele Mihai I este forțat să abdice și România a devenit o țară comunistă. Economia, modul de trai, libertatea populației au suferit o schimbare masivă. Aceasta este perioada în care a fost construit faimosul Palat al Parlamentului (construcția a început în 1984). Industria grea a fost dezvoltată, au fost construite multe fabrici și infrastructura a fost îmbunătățită. Impactul social al acestei perioade a fost devastator. Acest lucru a fost clar după '89, când oamenii aveau mari dificultăți în înțelegerea noilor valori și a sistemului liberalist din Europa de Vest. Regimul comunist a folosit propaganda și alte metode de manipulare (închisoarea comunistă) pentru a-și schimba obiceiurile și valorile culturale.
După 1989, România, ca toate celelalte țări comuniste satelit, a devenit o republică liberă. Prin urmare, țara a început o cale lungă de reconstrucție, în ceea ce privește societatea, economia și politica. A devenit membru al NATO în 1999 și membru al Uniunii Europene în 2007, a făcut un pas înainte în dezvoltarea politică. De atunci a dezvoltat numeroase relații comerciale cu țările europene și mondiale.




Comentarii